Do‘s and don’ts
Een aanvraag doen als trekkingsgerechtigde, of namens een trekkingsgerechtigde? Lees dan de volgende informatie eerst goed door.
Trekkingsgerechtigden zijn te allen tijde gehouden aan de Gedragscode Goed Bestuur en de Handreiking aanbestedingsbeleid OfU. Om misverstanden te voorkomen is het verder goed om rekening te houden met een aantal do’s en dont’s. Twijfel je of je voldoet? Neem gerust even contact met ons op
Do’s
Zoek zo vroeg mogelijk de samenwerking met de trekkingsgerechtigde. Steun van de trekkingsgerechtigde organisatie in jouw trekkingsgebied is erg belangrijk voor een succesvolle aanvraag.
Wees open en transparant. Bij OfU is in vergelijking met veel subsidieregelingen en fondsen best heel veel mogelijk. Als fonds hanteren wij slechts een marginale toets. We gaan er daarbij van uit dat je in de praktijk door de mede-betalers teruggefloten zult worden als wat je doet niet in de haak is. Daarvoor is wel een vereiste dat alle kaarten op tafel liggen. Daar zullen wij dan ook streng op toezien.
Eén project = één aanvraag. Ieder evenement, installatie of ander project is wat ons betreft een aparte aanvraag. Zo weten onze bestuursleden precies waar ze ja tegen zeggen.
Lever het project adequaat op. Het inhoudelijke opdrachtgeverschap voor het project ligt bij de initiatiefnemer en de trekkingsgerechtigde. Wij behouden het recht om te toetsen of een afgerond project adequaat opgeleverd is.
Vermeld het Ondernemersfonds. Niemand is verplicht om een bijdrage van OfU te vermelden in de uitingen rond het project. We waarderen het echter wel! We hebben daarom een logoset beschikbaar gesteld. Andersom geldt dat we het leuk vinden om iets over je project te delen in onze nieuwsbrief en/of op de website. Dus foto’s, nieuws- en persberichten etc. zijn van harte welkom.
Vraag offertes op. Als de aanvraag hoger is dan € 50.000,- ben je verplicht om te werken conform de Handreiking aanbestedingsbeleid OfU.
Wees een kritisch opdrachtgever. OfU-geld is gezamenlijk geld. Als je je gedraagt als een goed geïnformeerde en kritische opdrachtgever, kunnen wij onze laagdrempelige werkwijze handhaven.
Maak kenbaar wat het project inhoudt. Wij willen bij een aanvraag graag weten wat er precies gaat gebeuren. Een onderzoek? Een evenement? Wie gaat het werk uitvoeren? Wat gaat er betaald worden voor welke dienst / welk product?
Houd de overheadkosten onder controle. Uiteraard is het goed dat er professionele capaciteit wordt ingehuurd om het secretariaat te bemensen en om complexe projecten te begeleiden. Waak er echter voor dat de inhuur van ondersteuners etc. niet de hoofdactiviteit wordt. Als richtlijn houden we circa 10% van het jaarbudget van een trekkingsgebied aan.
Dien de aanvraag op tijd in. Voordat het evenement of project plaatsvindt en er kosten gemaakt worden, moet de aanvraag door ons ontvangen en goedgekeurd zijn. Facturen die ingediend zijn op een (nog) niet bestaand project kunnen we niet betalen.
Laat de facturen richten aan OfU. Door een ruling van de belastinginspecteur mogen wij voor alle aangevraagde projecten een groot deel van de btw verrekenen. Daar staat tegenover dat leveranciers hun facturen aan ons moeten richten o.v.v. het projectnummer.
Don’ts
Wees niet bang voor het belang. Het is niet erg als je een eigen belang hebt bij het project. Belangrijk is wel dat je ervoor uitkomt en er duidelijk over communiceert.
Laat jezelf niet in verlegenheid brengen. Het is belangrijk om te onthouden dat je beschikking krijgt over geld dat gezamenlijk opgebracht is. Publiek geld dus. Wees eerlijk, open en redelijk en vermijd te allen tijde belangenverstrengeling.
Geen politiek en godsdienst. Omdat wij technisch gezien met een subsidie van de gemeente Utrecht te maken hebben, zijn alle godsdienstige, levensbeschouwelijke en politieke projecten uitgesloten.
Pas op voor rollenvermenging. De vermenging van een besluitvormende rol en een uitvoerende rol is uitgesloten. Zo kun je als bestuurslid van een trekkingsgerechtigde ondernemersvereniging niet degene zijn die de rekening stuurt voor een grootschalig marktonderzoek. We maken daarbij een uitzondering voor opdrachten tot € 50.000,- Hierbij geldt dan wel een strikte meldplicht.